‘College gevangen in boekhoudersmentaliteit’

Hans van Mierlo zei: ‘De begroting is net als een deken in de winter: als de één hem naar zich toe trekt, ligt de ander in de kou.’

En zo is het maar net: van grote delen van Deventer vallen de dekens af.

Dit college lijkt gevangen in een boekhoudersmentaliteit. En wie betalen de prijs? Cultuurinstellingen en verenigingen zeker. Maar ook het bedrijfsleven en de ondernemers in de binnenstad. De korte termijn lijkt belangrijker dan de langere termijn. Vreemd als we het over een meerjarenbegroting hebben. Wat vinden jullie van de vraag of de OZB nog wel trendmatig verhoogd moet worden terwijl de inflatie al jaren lager is? Waarom moeten de haventarieven hoger worden als de service niet verbetert?

In de tussentijd hebben niet eens geld om te investeren in de grootste kans van jaren: revitaliseren van het Akzo-terrein en investeringen in de haven. Allemaal kansen waarvoor dit college kijkt naar de provincie. Maar de provincie kijkt niet meer terug, de liefde lijkt bekoeld. Logisch, want geld voor cofinanciering is er niet. Waar Twente volop de lobby loopt, zet dit college in op de Stedendriehoek.

De gemeente heeft zicht op eenmalige meevallers en een begrotingsoverschot in 2017. En toch is dit College voornemens door te gaan met het verder afknijpen van muziekverenigingen, de bibliotheek en maatschappelijk waardevolle initiatieven die Deventer leuk en gezellig maken.

Dat andere stokpaardje van dit College, de nieuwe, open en transparante bestuursstijl, draait uit op een farce. Als een overgrote meerderheid van onze inwoners protesteert tegen een natuurbegraafplaats of het parkeervergunningbeleid, geeft het College niet thuis. Wat heb je aan democratische vernieuwingsdrang als je wel hoort, maar niet luistert? Zelfs als binnenstadsbewoners luid toeterend door de straten gaan. Voor de VVD scoort het College op dit punt een zware onvoldoende. Ondanks alle mooie woorden, slaagt het College er telkens weer in onze inwoners te overvallen en niet open te staan voor kritiek.

In de tussentijd is de samenleving zich aan het organiseren om de gemeente heen. Voor een  liberaal is dat mooi, maar het is triest als je bedenkt hoeveel mensen nog wachten op nieuwe banen op het A1-terrein. Waar andere gemeenten inzetten op accountmanagement, harde acquisitie om bedrijven binnen te halen, negeert dit college de wens van de Raad. Het stelt de discussie over accountmanagement liever nog wat langer uit, in plaats van knopen door te hakken.

Het valt u misschien op dat de VVD dit jaar weinig moties en amendementen heeft. We beperken ons tot die zaken waar we kansen zien om een meerderheid te behalen.

Tot slot past ook een compliment. Een compliment voor de nieuwe gemeentesecretaris. Hij maakt werk van het terugdringen van de ambtelijke top. Hij bouwt vertrouwen op in de gemeentelijke organisatie en zit op het goede spoor. Een aanmoediging is hier op zijn plek.

Met de dekking van het Speelgoedmuseum voorop hebben wij genoeg met elkaar te bespreken. Of de VVD instemt met deze begroting, hangt af van de discussie die wij vandaag met elkaar voeren. Gunt het College en de meerderheid van de Raad iedereen in onze gemeente wat warmte? Of blijft het college de deken naar zich toetrekken?