Maak kinderen geen slachtoffer van problemen in jeugdzorg

Uit het westen van Overijssel komen verontrustende berichten over tegenvallers bij de jeugdzorg. Die is door het Rijk overgedragen aan de gemeenten, maar het lijkt erop dat die transitie niet helemaal optimaal is verlopen. Deventer dreigt nu het slachtoffer te worden van al te enthousiaste samenwerking met andere gemeenten.

De fractie van de VVD heeft bij monde van Carmen Hunger vragen gesteld, nadat in de pers berichten waren verschenen over miljoenentegenvallers. In Zwolle heeft de gemeenteraad daar al uitvoerig over gesproken. Het bleek, dat de regio IJsselland 2,3 miljoen euro zal moeten ophoesten om goede zorg te garanderen. Die rekening komt terecht bij de elf deelnemende gemeenten. Naast Zwolle zijn dat Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland en Zwartewaterland.

Hunger hoopt nu, dat over de verdeling van de lusten en de lasten goede onderlinge afspraken zijn gemaakt: ‘Maar ik wil dat graag van het college horen. Het kan niet zo zijn dat wij de zaken hier wel op orde hebben en vervolgens opdraaien voor de janboel die anderen er van hebben gemaakt.’

Het baart haar zorgen, dat kinderen in Deventer daar de dupe van zouden kunnen worden: ‘Of dat kan gebeuren weten we simpelweg niet, omdat daar geen gegevens over naar buiten zijn gekomen. Uit gesprekken met aanbieders krijgen wij de indruk, dat de onaangekondigde kaasschaaf waar zij mee te maken krijgen, kan betekenen dat kinderen uit Deventer niet meer tijdig de aandacht krijgen die nodig is. Zij kunnen tussen wal en schip belanden. We willen weten wat het college gaat doen, om dat te voorkomen.’

Ze spreekt tenslotte haar waardering uit voor de openheid die het Zwolse college heeft gegeven, en hoopt dat b&w in Deventer dat goede voorbeeld volgen.

Carmen Hunger in september 2014 over regionale samenwerking

De Stentor editie Zwolle 23 februari 2016 over jeugdzorg
Hieronder de vragen aan B&W in Deventer en de nota uit Zwolle