Geduld raakt op, gang naar rechter dichterbij

Een belangrijke taak van de gemeenteraad, is het controleren van het gemeentebestuur. Als dat informatie achterhoudt, is dat lastig. De VVD-fractie overweegt daarom een gang naar de rechter, om na meer dan een jaar eindelijk de cijfers van de NV Bergkwartier op tafel te krijgen: ‘We doen het liever niet, maar als het niet anders kan moet het maar zo.’

De NV Bergkwartier is een beeldbepalende factor in de Deventer gemeenschap. Het Deventer zoals wij dat nu kennen, is voor een aanzienlijke deel het werk van het vastgoedbedrijf, waarvan 17,5% in handen is van de gemeente. Het is daarom niet meer dan logisch, dat het gemeentebestuur enige invloed heeft op het beleid. De wethouder – voorheen Hartogh Heijs, thans Grijsen – zit dan ook bij de aandeelhoudersvergaderingen. Maar dat is niet de enige connectie, want burgemeester Heidema maakte tot voor kort deel uit van de Raad van Commissarissen, die toezicht houdt op de NV.

Vorig jaar deden geruchten over de financiële situatie van de NV de ronde. Omdat het college zich doodstil hield besloot de VVD formeel om duidelijkheid te vragen. Het bleek dat de NV geen dividend zou uitkeren, waardoor in de gemeentelijke begroting een gat ontstond van € 78.00 euro. Ook trad de burgemeester af als commissaris.

De onduidelijkheid over wat er echt aan de hand was werd daardoor alleen maar groter. De VVD vroeg daarop om de notulen van de vergaderingen van de aandeelhouders en de Raad van Commissarissen, in de hoop dat die meer licht op de situatie zouden kunnen werpen. Voor de NV was dat aanleiding om juridisch advies in te winnen. De uitkomst: de notulen van de Raad van Commissarissen zijn en blijven geheim. Ook een aantal notulen van aandeelhoudersvergaderingen bleven onder de pet.

Uit de stukken die wel openbaar zijn gemaakt blijkt, dat in juni 2013 een aandeelhouder heeft gevraagd of de panden van de NV niet voor veel teveel geld in de boeken staan en of er nog wel dividend uitgekeerd zal kunnen worden.

Eén van de aandeelhouders vraagt in juni 2013 of de waardering van de panden niet te hoog is en een nader vraagt of de dividend uitkering niet in gevaar komt. Op dat moment is de recessie op zijn hoogtepunt en staan de kranten vol met berichten dat veel vastgoed bedrijven moeten afboeken op de waarde van hun bezit.  De directeur ontkent dit en de gemeente Deventer laat het er verder bij zitten.

Een jaar later wordt in de  aandeelhoudersvergadering doodleuk gemeld dat het resultaat onder druk staat door afboekingen. Verantwoordelijk wethouder Grijsen krijgt dat niet mee, die heeft zich laten vertegenwoordigen door een ambtenaar. De reactie die later komt is opvallend laconiek. Andere aandeelhouders maken zich grote zorgen, de gemeente vindt alleen dat het netto resultaat wat tegenvalt.

Begin 2015 zijn de problemen zo ernstig, dat vanuit de aandeelhouders de vraag komt of de toezichthouders er wel voldoende bovenop zitten. De gemeente vat het allemaal wat luchtig op,  en vraagt om een financiële vooruitblik, ‘good governance’ en een kleinere Raad van Commissarissen.

Intussen weet de gemeenteraad nog steeds niet van de hoed en de rand. Als VVD hebben we burgemeester Heidema en wethouder Grijsen gevraagd om openheid van zaken te geven. Ondanks een prettig gesprek, volharden zij in hun standpunt dat we de concept notulen van de aandeelhoudersvergadering van 27 november en die van de RvC niet krijgen.

Op 15 januari reageert de gemeente op ons Wob-verzoek:

“Helaas is het ons niet gelukt om binnen de wettelijke beslistermijn van vier weken te reageren.

Daarom wordt de beslistermijn hierbij op grond van artikel 6, lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht met twee weken verdaagd.

Dat betekent dat u uiterlijk op 29 januari a.s. een beslissing op uw Wob-verzoek tegemoet kunt zien”. 

Omdat de wettelijk gestelde termijn is overschreden stelt de VVD fractie het college formeel in gebreke. Ineens komt er nu wel snel een antwoord. Alleen schieten we daar niet veel mee op. Het verzoek wordt afgewezen, naar de notulen kunnen we fluiten. Burgemeester Heidema zou niet als burgemeester commissaris zijn geweest, maar was dat op persoonlijke titel. Vreemd genoeg staat een paar regels verderop: ‘De omstandigheid dat de heer Heidema Burgemeester van Deventer is, is wel relevant geweest voor zijn benoeming.’

De mist rond de NV Bergkwartier wordt op die manier alleen maar groter. De VVD-fractie vindt dat we onze controlerende taak zo niet voldoende kunnen uitvoeren en wil nog steeds  inzicht in de notulen van alle aandeelhoudersvergaderingen en die van de RvC. We beraden ons en overwegen om naar de rechter te stappen.