Experiment met bijstand geen oplossing

De gemeente Deventer telt naar verhouding veel mensen in de bijstand. Ondanks de aantrekkende economie groeit hun aantal nog steeds. Een slechte zaak, vindt de VVD, maar experimenteren met regels, zoals het College wil, gaat niet helpen.

Afgelopen woensdag sprak de raad over het voornemen van het College om deel te nemen aan een experiment, waarbij voor bijstandsgerechtigden minder regels gaan gelden. De gedachte is dat versoepeling van verplichtingen en het vergroten van mogelijkheden voor bijstandsgerechtigden leiden tot meer uitstroom naar werk. Nu blijken de richtlijnen die het ministerie stelt om aan een dergelijk experiment mee te kunnen doen zo strikt, dat het middel het doel voorbijschiet.

Deventer Werktalent is het re-integratiebedrijf van de Gemeente Deventer. Hier ligt wat de VVD betreft een deel van zowel het probleem als de oplossing. De VVD vindt dat een substantieel deel van de begroting van Deventer Werktalent beschikbaar moet zijn voor maatwerk: scholing, training, externe hulp of werkervaringsplaatsen. Juist hier liggen veel mogelijkheden om mensen sneller aan een baan te helpen. Daar moeten mensen en middelen naartoe, niet naar een experiment waarvan nog maar de vraag is of het resultaat oplevert.

Ondertussen is wethouder Kolkman (PvdA) erg tevreden met de prestaties van Deventer Werktalent. Waar de wethouder dit op baseert is de VVD een raadsel. Cijfers en resultaten worden laat, onvolledig of niet gepresenteerd. Het is vreemd dat de wethouder wel het experiment wil aangaan, maar categorisch weigert de verplichte tegenprestatie op te leggen. Wie zich willens en wetens onttrekt aan zijn plichten als uitkeringsgerechtigde, wordt in Deventer geen strobreed in de weggelegd. Voor de ene mens werkt een beloning, een ander schiet in actie als er een sanctie dreigt. Dat van de verplichte tegenprestatie geen gebruik wordt gemaakt, is een gemiste kans.

Experimenteren met de bijstand en de ParticipatieWet brengt ons niet verder, vindt de VVD. Nu al zijn er voldoende mogelijkheden om maatwerk te bieden. Bovendien staat in de huidige wet geen belemmering om aan de slag te gaan.

Het echte probleem is dat er op dit moment in de gemeente Deventer te weinig passend werk is. Daar kunnen we iets aan doen door:

·         Maatwerk voor mensen in de bijstand. Maak budget vrij voor training, scholing en externe hulp, zodat zij sneller aan het werk kunnen komen.

·         Een verplichte tegenprestatie.

·         Meer arbeidservaringsplekken en het betrekken van mensen met een uitkering in de invulling daarvan. Concrete voorbeelden: gastheer- of gastvrouwschap in de wijk, of aan de slag als parkwachter in onze drie grote plantsoenen.

·         Betere afspraken tussen werkgevers en opleiders om tot een goede afstemming tussen vraag en aanbod te komen.

·         Vol inzetten op accountmanagement, om nieuwe werkgevers te verleiden zich in Deventer te vestigen en bestaande werkgevers aan Deventer te binden.

·         Meer investeren in een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor werkgevers en Deventer in alle opzichten gewild als woonplaats.