Nieuwe afvalbakken slechts symptoombestrijding

In de strijd tegen het illegaal storten van huisvuil gaat de gemeente Deventer alle 1300 afvalbakken vervangen. De nieuwe bakken hebben kleinere openingen, waardoor het moeilijker wordt om groter afval te dumpen. ‘Pure symptoombestrijding’, meent VVD-raadslid Roderic Rosenkamp.

© Bron: De Stentor

Diftar
Het systeem van Diftar, alleen betalen voor het storten van restafval, gaat aan zijn eigen succes ten onder. Het scheiden van afval gaat zo goed, dat de kosten voor restafval enorm zijn gestegen. Daarnaast is het aantal kilo’s vrije stort dat aan de milieustraat kan worden ingeleverd de afgelopen jaren gedaald van 1000 naar 100 kilo. ‘Helaas zijn er mensen die daarom hun troep illegaal dumpen. In afvalbakken maar ook gewoon op straat, in bosjes of plantsoen’, constateert Rosenkamp.

Handhaving
‘Het is wel erg naïef van de gemeente om te denken dat je met het plaatsen van een ander type afvalbak dit probleem oplost’, zegt Rosenkamp. ‘Mensen die gratis van hun zooi af willen, laten zich echt niet tegenhouden door een lastige prullenbak. Die zetten hun troep ernaast of kwakken het in de bosjes.’ Een eerste oplossing voor dit probleem is het fors intensiveren van toezicht en handhaving, zegt Rosenkamp. ‘Vergroot de pakkans en zorg dat overtreders op de bon geslingerd worden. Durf je buurtbewoners erop aan te spreken dat het niet normaal is om illegaal je afval te dumpen. Iedereen betaalt eraan mee om de rotzooi op te ruimen en iedereen wil graag in een schone, prettige buurt wonen.’

Onderhoud en voorlichting
VVD Deventer wil dat er meer wordt ingezet op voorlichting. ‘Het afvalsysteem in Deventer is ingewikkeld, maak nieuwe inwoners dus beter wegwijs’, adviseert Rosenkamp. ‘We kennen daarnaast een uiterst coulante kwijtscheldingsregeling voor minima. Een kleine beurs mag nooit het excuus zijn om je afval illegaal te dumpen. De gemeente moet daar de inwoners actiever over informeren.’ Tenslotte, komt een deel van de problemen voort uit ondergrondse containers die verstopt of defect zijn. De VVD vindt dat defecte containers direct gemaakt moeten worden.