Vogeleiland: Van parel tot perron 0

Met warme herinneringen denk ik terug aan zonovergoten dagen op het Vogeleiland. Een groene oase van rust en gezelligheid op een paar minuten lopen van de binnenstad. Een plek waar jong en oud elkaar trof. Waar je de geitjes voerde en kon lachen om de streken van de wasberen. Waar op zondagmiddag een leuk jazzcombo speelde of ’s avonds een film werd vertoond.

© Roderic Rosenkamp

De parel van ons prachtige Rijsterborgherpark is helaas verworden tot het perron 0 van Deventer. Een vervallen vrijhaven waar dealers, junks en overlastplegers naar hartenlust hun gang kunnen gaan. De perken zijn bezaaid met lege bierblikken, drankflessen en drugsparafernalia. Geen bankje, vuilnisbak of dierenverblijf ziet niet onder de graffiti. De droogstaande vijver, het dorre grasveld en kuilen in de paden maken het desolate gevoel compleet. Het schrikbeeld doemt op om – net als in de jaren ’70 en ’80 – het Vogeleiland dan maar helemaal af te sluiten.

Een bloederige steekpartij  vormde het dieptepunt van de teloorgang van ons Vogeleiland. Meer toezicht, handhaving en zelfs cameratoezicht is nodig, viel in de krant te lezen. Dat was ook mijn eerste reactie, geef ik toe. Aanpakken die hap, schoon schip maken en zero tolerance.

Navraag bij de gemeente leerde mij dat capaciteit in toezicht en handhaving niet het probleem is. Cameratoezicht is in Deventer sowieso onbespreekbaar helaas, maar zou hier natuurlijk wel een preventieve werking kunnen hebben.

De oplossing voor de teloorgang van het Vogeleiland vraagt om veel meer dan extra toezicht. Het goede nieuws is dat een oplossing onder handbereik ligt. Daarover de volgende keer meer: wordt vervolgd!

Roderic Rosenkamp
Raadslid VVD Deventer