Als je vandaag wilt begrijpen, moet je op zoek gaan naar gisteren

Vandalen die monumenten en standbeelden bekladden met hun eigen gelijk moeten terug naar de schoolbanken, betoogt VVD-gemeenteraadslid Lars Wuijster: ‘Godfried Bomans zegt het mooi: De geschiedenis is het heden, gezien door de toekomst.’

‘Afgelopen weekend werd het standbeeld van President Steyn voor de tweede keer in korte termijn beklad. Dit was beslist niet de eerste keer en vermoedelijk ook niet de laatste. Met het gelijk van nu werd het beeld beklad met de tekst: “Vind de racist in je”.

Ik sluit niet uit dat deze vandalen geïnspireerd werden door de recente rellen in Charlottesville over een standbeeld van Robert E. Lee, een zuidelijke generaal uit de Amerikaanse burgeroorlog. Özcan Akyol schreef over dit fenomeen recent een treffende column.

Eerlijk gezegd wist ik ook niet precies wie president Steyn was. Wikepedia schetst een beeld van een gestudeerd en democratisch gekozen president van de Boerenstaat. Is het standbeeld nu een symbool van racisme of een symbool van vrijheid?

Het zou mooi zijn als een maatschappelijk betrokken organisatie de uitdaging zou aangaan om het standbeeld te voorzien van een historische context. Laten we met elkaar in gesprek gaan op basis van feiten, maar ons niet verlagen tot vandalisme. Discriminatie is uit den boze, maar met dit soort hersenloze acties schiet niemand iets op. Behalve misschien de daders, die maar niet willen begrijpen dat je op deze manier nooit verder komt.’