Iedereen meer te besteden

We leveren allemaal een aanzienlijk deel van ons inkomen in bij de overheid. Dat kan best wat minder, ook in Deventer. Wij zetten daarom in op lagere lokale lasten en concentreren ons op waar de gemeente goed in is.

De VVD wil een kleinere en slagvaardige gemeentelijke organisatie die zich bezighoudt met kerntaken. Nu gaan nog veel teveel geld en mankracht naar randzaken. Ondernemertje spelen met gemeentelijk vastgoed bijvoorbeeld. Als we daarmee ophouden levert dat direct geld op en hoeven we in de toekomst geen extra kosten te maken. We speculeren ook niet meer met grond, gedekt door de gemeentekas. Dat is in het verleden net even te vaak slecht afgelopen.

We willen het simpeler maken. We gaan geen inkomenspolitiek voeren door een ingewikkeld systeem van kwijtscheldingen en heffingen, bovenop wat Den Haag al doet. Je ziet door de bomen het bos niet meer, het kost scheppen geld en niemand is er echt mee geholpen. We geven ook geen geld meer uit aan internationaal beleid. Dat is een taak van het Rijk, niet van de gemeente.

We gaan ook beter op de centen letten. Niet meer ieder jaar de lasten omhoog, maar goed kijken naar de uitgaven. Zo geven we alleen nog maar subsidie om marktwerking aan te jagen, en maken we afspraken met ontvangers over welke prestaties we verwachten. Wie dat niet wil krijgt geen gemeenschapsgeld. Dat is de afspraak die we met u maken.