Wie in een uitkering zit, gaat zo snel mogelijk weer aan de slag

En dat kan ook steeds beter, nu de economie door jarenlang VVD-beleid weer bloeit en groeit. Waar nodig helpt de gemeente, bijvoorbeeld via Deventer Werktalent (DWT).

Dat gaat bijscholing en het behalen van certificaten mogelijk maken en externe trajecten door specialisten organiseren. Cliƫnten van DWT krijgen meer zeggenschap over en inzicht in hun een eigen re-integratiebudget. n steeds meer sectoren, waaronder de techniek, is er een tekort aan goed personeel. De VVD wil dat er meer mogelijkheden komen om mensen vanuit een uitkering te laten om- of bijscholen voor deze vacatures. Werkgevers en de gemeente betalen ieders een deel van de kosten. Een goede beheersing van het Nederlands is een voorwaarde voor succes.

Het zelfstandig ondernemerschap biedt volop kansen om uit een uitkeringssituatie te komen. Het Ondernemershuis adviseert in en ondersteunt deze stap als het zelfstandig ondernemerschap een gerede kans van slagen heeft.

Werk moet lonen. Ruimhartige regelingen voor minima en armoedebestrijding staan dit in de weg. De VVD wil het bestaande beleid versoberen om mensen te prikkelen aan het werk te gaan.

De VVD wil meer preventieve schuldhulpverlening. Deventenaren in financiƫle problemen moeten eerder en op een laagdrempelige manier geholpen kunnen worden. Ook moet er meer aandacht komen voor nazorg in de vorm van budgetcoaches, zodat mensen voorgoed uit de schuldhulpverlening blijven.