Afscheid Carmen Hunger definitief

Carmen Hunger neemt definitief geen plaats in de nieuwe gemeenteraad van Deventer. Ze gaat zich wijden aan haar gezin en het bedrijf dat ze met haar man aan het opbouwen is. Dat heeft ze laten weten aan het bestuur van het Netwerk Salland, waar Deventer onder valt.

Persoonlijke omstandigheden staan Hungers raadslidmaatschap in de weg: ‘We hebben jonge kinderen en een druk bedrijf, daar wil ik me nu op concentreren.’ Bij de verkiezingen kreeg ze genoeg stemmen voor een raadszetel. Daar ziet ze nu van af: ‘Het spijt me voor alle mensen die hun stem op mij hebben uitgebracht, maar ik heb in februari al gezegd dat ik niet in de raad zou gaan.’  Bestuur en fractie hebben begrip voor haar besluit.

Hieronder de speech die Carmen uitsprak bij haar afscheid.

'Voorzitter, college, collega-raadsleden en kijkers thuis.

2010

10 maart 2010 stond ik in voor het eerst voor u, voorzitter, en legde ik de verklaring en belofte af als raadslid. Een voor mij gedenkwaardig moment, één in een rij van aaneengeschakelde momenten binnen één maand die van grote impact is geweest op wie ik ben. Want voordat ik de verklaring en belofte aflegde was ik nog geen maand eerder bevallen van onze tweede zoon (voor de snelle rekenaars onder ons: hij is dus net acht) en heb ik mijn dienstverband bij de gemeente Deventer beëindigd om mijn raadslidmaatschap te kunnen aanvaarden. Dit deed ik vanuit een sterke innerlijke

overtuiging mijn steentje bij te willen dragen aan onze maatschappij. En de VVD bood mij, door een plek op de kieslijst en de uiteindelijke verkiezingsuitslag, daartoe de mogelijkheid. Maar al met al, het was een dynamische start.

Nieuwe fase

Een start van een nieuwe fase. Een fase waarin ik veel leerde. Het raadslidmaatschap bracht een nieuwe dimensie in mijn leven. Ik genoot ervan om mij steeds opnieuw in onbekende onderwerpen te verdiepen, contact te leggen met lokale, landelijke en soms zelfs internationale experts, onderzoeksrapporten te lezen en in contact te zijn met adviesraden, belanghebbenden en mensen in onze gemeente, gewoon bij de zwemles, het sporten of in de supermarkt. En al naar gelang ik langer raadslid was, hoe meer raadgerelateerde nevenactiviteiten ik oppakte, zoals de Rekenkamercommissie, diverse raadswerkgroepen en later als roulerend presidium lid en voorzitter van raadstafels. En het voorzitten van vaak politiek gevoelige onderwerpen als parkeren, de Poort van Deventer en De Viking vond ik fantastisch om te doen. De democratie faciliteren vanuit de rol als voorzitter,

- verschillende politieke partijen een podium verschaffen om hun politieke kleur te kunnen etaleren;

- insprekers gehoord laten worden zodat woordvoerders daar hun voordeel mee konden doen;

- maar bovenal het debat faciliteren, woordvoerders met elkaar in discussie laten gaan, op basis van argumenten partijen elkaar laten overtuigen.

Ik genoot ervan.

De inhoud

Maar zoals velen mij kennen, ben ik ook iemand van de inhoud. En ook al heb ik op heel veel onderwerpen het woord gevoerd, mijn woordvoerderschappen jeugd en onderwijs lagen mij het meest na aan het hart. Ik vind namelijk dat iedereen gelijke kansen moet krijgen. En voor kinderen is het van essentieel belang dat zij gelijke ontwikkelings- en ontplooiingskansen krijgen. En als die er niet zijn, vind ik dat de overheid en inmiddels sinds de transitie jeugdzorg wij als gemeente dit moeten faciliteren. En hier zette ik mij met hart en ziel voor in. Kinderen mogen gewoon niet de dupe worden van omstandigheden. En houd deze gedachte nog even vast.

2018

Inmiddels is het 2018. Wederom stond ik voor de VVD op de kieslijst. Want zij boden mij voor de derde keer op rij de kans om als volksvertegenwoordiger mij in te zetten voor het liberale publieke belang. Echter voordat de kiezer zich kon uitspreken en na aantijgingen en insinuaties in de pers over

onrechtmatig handelen ben ik opgestapt als raadslid. En zoals iedereen heeft kunnen lezen, gingen de pers en de diverse social media er compleet op los. Niet prettig. Maar het meest vervelend was het effect van deze situatie op onze zoons. Van lichte pesterijtjes tot intimiderend gedrag en dreigende taal aan toe naar onze jongens (tien en acht jaar oud) tijdens het buitenspelen, viel voor mij als moeder toch wel in de categorie heftig.

700 voorkeursstemmen

De ruim 700 voorkeursstemmen waren voor mij dan ook niet meer toereikend om mijn zetel blind te aanvaarden. Dit terwijl ik mij realiseer dat deze stemmen specifiek voor mij waren en dat ik met mijn geluid in de raad deze stemmers zou vertegenwoordigen.

Wikken en wegen

Maar we hebben hier thuis veel over gesproken. Over de situatie met onze kinderen, mijn kiezers en mijn ambities om de juiste dingen te doen voor Deventer. Maar ook of ik nog zonder terughoudendheid invulling zou kunnen geven aan mijn rol als raadslid.

Mijn afscheid

Ondanks dat de VVD mij graag in de fractie wil hebben en ik daar grote waardering voor heb, ben ik na veel wikken en wegen tot het besluit gekomen dat op basis van de ontstaande situatie rondom de kwetsbaarheid en het gevoel van veiligheid van onze kinderen, ik een derde termijn als

volksvertegenwoordiger niet zal aanvaarden. Ik neem vandaag dus afscheid. Want het spreekt voor zich: ik wil in dit geval onze kinderen niet de dupe laten worden van de omstandigheden.

Zorg goed voor mijn stemmers

Ik hoop dat de nieuwe VVD-fractie mijn VVD-stemmers de komende periode goed zal vertegenwoordigen en binnen jeugd en onderwijs sociale rechtvaardigheid verder actief zal uitdragen.


Op de valreep wil ik een aantal mensen specifiek bedanken voor de samenwerking:

Ingrid Heijmans

Leden van het presidium

Woordvoerders jeugd en onderwijs

De VVD

En natuurlijk mijn thuisfront.