Viking-drama escaleert, VVD wil alle cijfers op tafel

De Stentor meldde zaterdag wat iedereen al tijden zag aankomen: buurman Jacques Struis stapt naar de rechter om de bouw te laten stoppen. Het is de zoveelste tegenslag voor het bouwdrama aan de Welle.

Vertragingen, ruzie, gewijzigde bouwplannen en vooral veel, heel veel overschrijdingen van het budget. Dat is in het kort het verhaal van De Viking. De bouw ligt al enige weken stil wegens ‘onduidelijkheden op de bouwplaats’, intussen stapelen de risico’s zich op en is het einde nog lang niet in zicht.

De laatste stand van zaken is ontluisterend. Er ligt een claim van tonnen omdat de zogenaamde ‘viltjes’ niet op tijd zijn geleverd en de bouw enige tijd noodgedwongen stil ligt. De kwestie van de luchtkanalen op het dak is nog steeds niet opgelost. De gemeente moet wegens bezwaren meer juridische kosten maken dan verwacht. De bouw wordt tijdelijk stilgelegd omdat volgens de gemeente berekeningen voor akoestische ontkoppeling en constructie in eerste instantie onvolledig aangeleverd zijn. Arbeid en materialen zijn duurder dan begroot. De beoogde gebruikers stellen hogere en dus duurdere eisen. De NV Maatschappelijk Vastgoed maakt meer kosten dan gepland – en ziet zijn directeur vertrekken. De bouwkraan wordt verwijderd terwijl de dakplaten er nog niet liggen. Zowel Oud Deventer als Heemschut keren zich tegen het ophogen van de gevel, in strijd met het oorspronkelijke bouwplan. De architect ligt in de clinch met de wethouder. De aannemer ligt in de clinch met de wethouder. De detailtekeningen kloppen niet, zodat de bouw weer eens moet worden stilgelegd. De beoogde openingsdatum is met zeker een half jaar opgeschoven naar ‘ergens in het najaar van 2019’, maar niemand weet of dat gevolgen gaat hebben voor de exploitatie. Daar komt de eis van Struis nog eens bovenop.

En dat zijn alleen nog maar de tegenslagen waarvan we nu weet hebben.

Binnenkort spreekt de gemeenteraad over de begroting. Dat is volgens de VVD alleen maar zinvol als alle kosten die gemoeid zijn met de Viking eindelijk op tafel komen.