Schorsing BAD stort Deventenaren in ellende

Diverse cliënten van het Budget Adviesbureau Deventer (BAD) hebben aan de bel getrokken bij de VVD. Het BAD is door de rechtbank geschorst om vanaf 1 maart tot het einde van het jaar de bewindvoering te verrichten voor inwoners met schulden. Dit nadat herhaaldelijk tekortkomingen zijn geconstateerd. ‘Een menselijke ramp voltrekt zich voor onze ogen’, waarschuwt VVD raadslid Eva Sipman.

Samen met collega Roderic Rosenkamp stelde zij schriftelijke vragen over de gang van zaken. ‘Het BAD wordt bijna een jaar geschorst. Dan is er echt iets aan de hand. Vorig jaar zijn we door wethouder de Geest (PvdA) summier ingelicht over problemen. Hij bezwoer beterschap. Deze schorsing betekent volgens ons helaas iets heel anders. Hoe heeft het in vredesnaam zo ver kunnen komen? Dat moet boven tafel komen’, licht Rosenkamp toe.

Sipman maakt zich met name zorgen om de cliënten. ‘Dit raakt mensen die al de bodem hebben bereikt. Schulden, saneren, rondkomen van enkele tientjes aan broodgeld, naar de voedselbank moeten, beslag op je loon, je huis en je auto. Dat hakt erin. Dan moet je van je bewindvoerder op aan kunnen. Zeker als dit een uitvoerende organisatie van de gemeente zelf is. De overheid heeft een dure plicht inwoners te helpen. Ze doet nu het tegenovergestelde. Hoe groot de schade is, is de belangrijkste vraag die wij hebben.’