Waar is de menselijke maat?

In de nacht van 6 op 7 april rukte de brandweer groot uit naar de Brink omdat daar brand zou zijn. Ter plaatse aangekomen, zagen ze dat een dakloze vrouw een vuurtje had gemaakt in een bloempot. Dat verklaarde de heftige rookontwikkeling. De brandweer heeft het vuur geblust en de politie heeft de dakloze bekeurd.


Hoewel het lijkt dat er juist is gehandeld, voelt het niet goed, vindt VVD-raadslid Eva Sipman. Want de dakloze heeft het nog steeds koud, en heeft er nu ook nog een extra zorg bij: een boete waar ze waarschijnlijk niet eens het geld voor heeft.

 

De regels zijn strikt genomen keurig gevolgd, maar het eindresultaat is dat het probleem alleen maar groter is gemaakt in plaats van weggenomen. Het probleem is natuurlijk niet het vuurtje maar het probleem is dat deze mevrouw, ook in de kou van afgelopen dagen, geen dak boven haar hoofd heeft. Een boete voor het verstoren van de openbare orde verandert daar niets aan..

 

Hier is sprake van pure symptoombestrijding. Zelfs een nachtje in de cel was een passender oplossing geweest dan deze boete.

Waar is de menselijke maat gebleven? Al ons beleid is gericht op maatwerk, juist om in dit soort situaties het ├ęchte probleem aan te kunnen pakken in plaats van aan symptoombestrijding te doen. 


Geen brandjes blussen maar de oorzaak wegnemen.