VVD: Beperk buitenlands beleid gemeente

Ondersteuning van lokale besturen in het buitenland is geen taak van de gemeente Deventer. Als particulieren hieraan willen bijdragen is dat een eigen keuze.

 Deventer is altijd een handelsstad geweest die over haar grenzen samenwerkte met andere steden en landen. Het zorgt voor banen en verrijkt onze stad. Van het Hanzeverbond profiteert Deventer tot de dag van vandaag!

Mede door deze internationale handelscontacten en door samenwerking over de grens van Saxion en (vroeger) de tropische landbouwschool, zijn er ongeveer 75 organisaties actief, waarbij circa 5.000 Deventenaren betrokken zijn. De (vaak) particuliere organisaties verdienen morele en beperkte financiële steun. Een kleine financiële bijdrage van de gemeente Deventer werkt vaak als vliegwiel om bij andere organisaties extra geld tewerven. De morele steun van degemeente Deventer opent deuren die anders gesloten blijven.

De afgelopen vier jaar is dit dan ook de kern van het internationale beleid van de gemeente geweest. Onderdeel van het beleid waren echter ook projecten ter versterking van het lokaal bestuur in het buitenland. Gewapend met goede intenties en met co-financiering van de VNG werd landen als Roemenie, Uganda en Palestina aangedaan. In Uganda hebben we onder andere de lokale overheid ondersteund op gebied van afvalmanagement, voedseleducatie en opzetten van boeren coöperaties. In Zuid-Turkije werd een regionaal brandweer oefencentrum opgezet en hebben Deventer ambtenaren en brandweerlieden trainingen verzorgd.  De VVD vindt dat ondersteuning van lokale besturen in het buitenland geen taak is van de gemeente Deventer. Als particulieren hier geld aan willen besteden, moeten ze dat zelf kunnen beslissen.

Recent stond het internationale beleid van Deventer voor de periode 2015-2020 op de agenda. In dit ambitiedocument staan veel goede zaken zoals het stimuleren van internationale handel (onder andere met MKB, cleantech), internationale scholing (Saxion) en (beperkte) ondersteuning van circa 75 lokale organisaties.

Onderdeel is echter ook weer het steunen van een aantal internationale projecten ter ondersteuning van het lokaal bestuur in partnerlanden. De VVD wil in Deventer alle vormen van directe en indirecte begrotingssteun aan overheden in buitenlanden stopzetten. De VVD zal op dit punt het voorstel amenderen.