Geef ondernemers een eerlijke kans

De VVD heeft dit voorjaar aandacht gevraagd voor de manier waarop de procedures rond de vergunningen voor de ramen aan de Bokkingshang zijn verlopen. De Raad van State deelt nu de kritiek, en heeft de gemeente opgedragen aanvragen voor exploitatievergunningen in behandeling te nemen.

Begin 2011 sloot de gemeente dertig ramen aan de Bokkingshang, nadat de vergunning van de exploitant was ingetrokken. Eerder dit jaar meldde zich een nieuwe exploitant, maar de gemeente weigerde diens aanvraag voor een vergunning in behandeling te nemen. De man stapte daarop naar de rechter en kreeg daar gelijk, maar de gemeente hield voet bij stuk, waarna de zaak naar de Raad van State ging voor een definitief oordeel.

De Raad van State liet eerder al weten weinig begrip te hebben voor de handelwijze van burgemeester Andries Heidema. Die volgde niet zoals gebruikelijk de BIBOB-procedure, speciaal ontwikkeld voor dit soort gevallen. Na een spoedprocedure droeg de Raad van State de gemeente op de aanvraag toch op de gebruikelijke manier in behandeling te nemen.

De VVD heeft hier al eerder voor gepleit. Woordvoerder Daaf Ledeboer is dan ook tevreden: ‘We moeten ondernemers een eerlijke kans geven. Als het Bureau BIBOB vervolgens ontdekt dat er toch iets niet deugt, en bijvoorbeeld criminele activiteiten als witwassen worden geconstateerd, dan kan de vergunning alsnog worden geweigerd. Maar dan wel binnen de kaders van de wet.’