Raddraaiers rond voetbal hard aanpakken

Experimenteren met minder politie rond wedstrijden van Go Ahead is geen goed idee. De VVD is er tegen dat tuig zich grof kan misdragen en dan vrijuit gaat omdat er niet genoeg politie was.

Sinds vorige maand is een aanscherping van de zogenaamde Voetbalwet in werking getreden. De VVD heeft daar in Den Haag hard aan gewerkt, want zo kunnen burgemeester en politie  veel gerichter optreden tegen raddraaiers die doen alsof ze supporter zijn. Laat die zich voortaan maar verplicht ergens anders melden wanneer er gevoetbald wordt, zodat de echte supporters niet de dupe worden. Op die manier kunnen we op den duur met minder politie toe en blijft het toch veilig. 

Misschien ook wel ingegeven door de stakingen bij de politie beginnen sommige gemeenten nu te experimenteren met voetbalwedstrijden zonder extra politie-inzet. Het is mooi als dat kan, maar wij zij blij dat de gemeente Deventer nu niet aan dit soort experimenten begint. We hebben kort geleden in Emmen nog gezien dat Go Ahead nog altijd last heeft van raddraaiers die doen alsof ze supporter zijn. En dat komt bij bezoekende clubs ook voor. Het is logisch dat de politie gewoon per wedstrijd kijkt wat de risico's zijn en de inzet daar op afstemt. We hebben bij de hondenpoep gezien dat het niet slim is om vooraf aan te kondigen dat er minder toezicht zal zijn. Een klein groepje aso's ziet dat als een vrijbrief voor wangedrag.

De VVD is er tegen dat tuig zich grof kan misdragen en dan vrijuit gaat omdat er niet genoeg politie was. Wat wij wel goed vinden: veel gerichter optreden tegen de echte relschoppers. Laat achteraf maar blijken dat we zo rond wedstrijden met steeds minder politie toekunnen.