Geldlening stadion GAE

De afgelopen weken hebben we met veel mensen in de stad gesproken. Zij snappen heel goed welke keuze we moeten maken. Een keuze met je hart of met je hoofd.


Enerzijds zijn er de hartstochtelijke voorstanders. ‘GAE is toch een mooie club, Deventer promotie en maatschappelijk betrokken.’  De financiën zijn, mede dankzij een goed bestuur, op orde. Deze voorstanders laten zich goed horen en hebben ons ook via de social media benaderd.

Anderzijds zijn er veel mensen die het vreemd vinden dat een commercieel bedrijf als GAE geen lening uit de markt kan halen. ‘Het is toch raar dat er door de gemeente geld geleend wordt om vervolgens met een opslag doorgeleend wordt?’ Er zijn veel instellingen en ondernemers die graag een vergelijkbare deal zouden willen maken. Gaan we straks ook geld lenen aan het Burgerweeshuis?


Hiernaast hebben mensen grote moeite dat we voor GAE nu wel geld lenen, en niet voor de (sport) verenigingen die de afgelopen jaren te kampen hebben gehad met bezuinigingen, en dat de collegepartijen de komende tijd nogmaals alle subsidies van verenigingen onder de loep gaan houden.

De VVD fractie ervaart deze spagaat ook.

Die begint bij het beleid van de gemeente zelf inzake garantstellingen en het verstrekken van geldleningen. De raad heeft op 24 april 2013 unaniem gekozen voor ‘Nee, tenzij’. De voornaamste reden is dat het verlenen van een garantie en het verstrekken van een geldlening niet tot de kerntaak van de moderne gemeente behoort. ‘De gemeente Deventer is geen bancaire instelling’, staat in de beleidsnota. ‘Zij laat dit over aan de daarvoor opgerichte professionele instanties als bankinstellingen en kredietmaatschappijen’.

Uit de beantwoording van onze technische vragen blijkt dat er niet voldaan wordt aan ons eigen beleid. Op 17 vragen is er 1 niet van toepassing en wordt op 4 punten afgeweken van ons eigen beleid. Voorbeeld is dat de rente van de geldlening niet gelijk is aan het rentepercentage dat door marktpartijen (kredietverstrekkende instellingen) wordt berekend. Hiernaast wordt ook niet lineair afgelost.

Volgens het voorstel gaat GAE in de eerste instantie 6 miljoen lenen. Maar als we aflossing en rente meerekenen, vertaalt dit zich over 30 jaar dus in 11 miljoen. Geld lenen kost immers geld.


De gemeente raamt op basis van een verschil van 1,2% rente inkomsten van 72.000 euro per jaar. Hoeveel risico zijn we bereid te lopen voor 72.000 euro per jaar?

GAE doet het nu financieel erg goed en staat in de beste categorie van de KNVB. Deze lening wordt aangegaan voor 30 jaar. Er is geen enkele garantie dat dit beleid van dit bestuur voortgezet wordt. Zeker als de sportieve prestaties tegenvallen en een grote druk gaat ontstaan om beter presteren. Je kan hiervan te veel voorbeelden vinden op internet.

We hebben goed geluisterd, we zijn de laatste dagen herhaaldelijk benaderd door de voorzitter van GAE, er intensief over gesproken met de fractie en uiteindelijk is onze conclusie dat het voorstel onvoldoende recht doet aan het gemeentelijke beleid. We maken ons überhaupt al zorgen over hoe dit college met de financiën omgaat.

De VVD kan het voorstel om een geldlening aan GAE te verstrekken hierom dan ook niet steunen.