Parkeren sleutel voor leefbare binnenstad

Koopavond. Ik ben de enige klant in de stripwinkel in de Nieuwstraat. Weer buiten is de straat verlaten. Het gaat zichtbaar slecht met de binnenstad. Kan men de binnenstadseconomie een duw in de rug geven? Een vraag voor elk raadslid. Ik heb drie overwegingen.

Geef extra impulsen aan de revitalisatie van de binnenstad.
Er komt een nieuw stadskantoor, een nieuwe culturele functie voor de Viking en een nieuwe bibliotheek. Verhoog daarnaast de attractiviteit van de Nieuwe Markt en aldus ontstaan nieuwe bezoekersstromen naar delen van de binnenstad, waar dat het hardst nodig is.

Bereikbaarheid, parkeren en de inrichting van de openbare ruimte.
Als gemeente hebben we de verantwoordelijkheid voor een goede verkeersstructuur en parkeervoorzieningen, in en om de binnenstad. Door de crisis staan nu de garages niet vol. Men zou kunnen menen dat investeren in parkeren niet meer nodig is. Dat leidt gewis tot een binnenstad waar het licht uitgaat. Bezoekers van het stadskantoor, filmtheater en bibliotheek moeten hun auto’s binnen redelijke loopafstand kwijt kunnen. Dat vraagt om adequate voorzieningen. En zeker een autoluw Grote Kerkhof, gekoppeld aan het kernwinkelgebied, kan niet zonder bereikbare en vindbare parkeervoorzieningen.

Onderhoud.
Het is onbestaanbaar dat noodzakelijk onderhoud aan de Noordenbergpoortgarage ter discussie staat. Dit kan tot gevolg hebben dat deze garage moet worden gesloten. Een dramatische verslechtering van het parkeeraanbod. De Nieuwstraat is dan ten dode opgeschreven. De investeringen in de culturele voorzieningen als bibliotheek en filmtheater zijn dan voor niets geweest. Het is gas geven en remmen tegelijk.

Ik pleit daarom voor vergroting van de parkeercapaciteit aan deze kant van de binnenstad. Daar moeten we niet te lang mee wachten. Een levenskrachtige binnenstad vraagt nu om alle middelen in te zetten, die ons als gemeente ter beschikking staan.