‘Zonder veiligheid geen vrijheid. Dat geldt voor kinderen op school, voor vrouwen in de binnenstad én voor elke Deventenaar die zich onbelemmerd door onze stad wil bewegen.’ Met deze woorden laat VVD-gemeenteraadslid Wendy Schol er geen twijfel over bestaan: veiligheid is en blijft een absolute topprioriteit voor de VVD n in Deventer. En dat is niet voor niets. De afgelopen weken stapelden de incidenten zich op. Van jongerenoverlast bij basisschool Kleurrijk tot signalen van vrouwen die de binnenstad vermijden uit angst voor intimidatie. De VVD stelt scherpe schriftelijke vragen aan het college en eist concrete maatregelen.
Jongeren terroriseren basisschool: “Het verloedert”
De aanleiding voor de meest recente vragen zijn verontrustende berichten over aanhoudende overlast rond basisschool Kleurrijk. Schol is glashelder: ‘Een school hoort een baken van veiligheid te zijn. Voor kinderen, leerkrachten, ouders en buurtbewoners. De toestanden rond Kleurrijk zijnvoor mij onacceptabel. Instanties geven aan er ‘bovenop’ te zitten, maar ondertussen escaleert de situatie. Wat gaat hier mis?’
De VVD-fractie wil van het college weten wat er de afgelopen weken is gebeurd, welke acties zijn ondernomen en waarom die blijkbaar onvoldoende effect hebben gehad. Ook vraagt Schol nadrukkelijk naar de rol van ouders van overlastgevendejongeren én naar het nut van structurele maatregelen zoals cameratoezicht, extra wijkagenten of een strenger jeugdbeleid.
Een veilige binnenstad – geen luxe, maar noodzaak
Ook de veiligheid van vrouwen in met name het centrum van Deventer baart de VVD grote zorgen. Ondanks maatregelen als het bedelverbod en boetes voor overlast, blijft het gevoel van onveiligheid toenemen. CBS-cijfers onderschrijven dit: bijna de helft van de jonge vrouwen vermijdt bepaalde plekken.
Schol: ‘In Deventer moet je je vrij kunnen voelen – juist als vrouw, als oudere, als LHBTI’er – ongeacht het tijdstip of de wijk. Die vrijheid staat nu onder druk. En dus grijpen wij in.’
De VVD vraagt onder meer om actuele cijfers, een analyse van de effectiviteit van genomen maatregelen en de bereidheid tot een breed onderzoek naar de beleving van onveiligheid onder vrouwen. Denk daarbij aan oplossingen als betere verlichting, extra handhaving, of gerichte inzet van cameratoezicht op hotspots als de Brink en het Boreelplein.
Van woorden naar daden – het VVD-plan voor veiligheid
De schriftelijke vragen van Schol sluiten naadloos aan op het verkiezingsprogramma van de VVD. Daarin staan veiligheid en handhaving centraal. Zo pleiten wij voor:
‘Veiligheid is geen papieren belofte’, zegt Schol. ‘Het is de basis voor alles wat we belangrijk vinden. We zorgen dat wie overlast veroorzaakt, daar de gevolgen van voelt – in zijn portemonnee als het moet. Maar we investeren net zo goed in preventie en samenwerking.’
Samen voor een veilig Deventer
Wendy Schol roept het college op om niet af te wachten, maar nú in actie te komen. Ze pleit voor een concreet actieplan in overleg met scholen, bewoners, politie en partners.
‘Iedereen in Deventer heeft recht op een veilige omgeving. Dat begint bij serieus genomen worden. En dat is precies wat wij vanuit de VVD doen.’