Gemeenteraad verdeeld, VVD blijft tegen windmolens op grens Epse

Woensdagavond bleek in de Politieke Markt opnieuw dat de gemeenteraad tot op het bot verdeeld is over de plaatsing van twee windmolens op de grens met het dorp Epse. Door het grote aantal kritische vragen kon het debat niet worden afgerond. Een raadsoordeel laat daardoor op zich wachten.

VVD-woordvoerder Lars Wuijster zette in het debat nog eens de argumenten tegen de plaatsing op een rijtje. Hij vroeg zich af wie er eigenlijk nog blij zal zijn als de windmolens er komen. Dit naar aanleiding van een brief die een aantal prominente Deventernaren in De Stentor publiceerden. “Deze brief gaf wat de VVD betreft een goed overzicht van alle inhoudelijke, procedurele en emotionele argumenten”, zei Wuijster. “Dit zijn er inmiddels zoveel dat ik ze niet ga herhalen.” Hij beperkte zijn inbreng tot de thema’s geld, Teuge en tiphoogte.

Geld
Bij behandeling van het onderwerp in 2011 kreeg de gemeenteraad te horen dat commerciële exploitatie van windmolens op land haalbaar is. Bij die gelegenheid stelde het college dat er geen gemeentegeld naar het windmolenplan zou gaan: “Inmiddels weten we beter. Door de gemeente zijn inmiddels € 328.633 aan kosten gemaakt. Gepoogd gaat worden om € 202,500 te verhalen op de exploitant.” Wuijster wil nu weten of de kostenraming nog actueel is, ook gezien aangekondigde schadeclaims van gedupeerden.

Teuge
Tijdens de vorige inspraakronde gaf vliegveld Teuge aan dat de windmolens de veiligheid van het vliegverkeer in gevaar brengen. Deskundigen spreken elkaar daarover tegen. “Wij willen niet dat in Deventer vliegtuigen tegen molens aanvliegen, dus moet er een grondig onderzoek naar de vliegveiligheid komen.”

Tiphoogte
Een heikel punt is de maximale hoogte die de molens mogen krijgen: “In het ontwerp bestemmingsplan is een maximale hoogte opgenomen van 135 meter. Omdat dit document is vastgesteld betreft het hier dus een raadsbesluit. Nu worden hogere molens mogelijk gemaakt. Dit is strijdig met de afspraken die we als raad met het college hebben gemaakt, en overigens ook met de bewoners van het Bramelt. Op dit punt zal de VVD naar verwachting met een amendement komen.”