VVD: Koningslinden ook in de dorpen

Het VNG-magazine van 30 januari kopte: “Een Koningsboom voor elke gemeente”. In het bijbehorende artikel wordt een plan van De Stichting Nationale Boomfeestdag en de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen uit de doeken gedaan, om in alle gemeenten één linde te planten ter ere van de troonsbestijging van koning Willem Alexander.

De stad Deventer en de omliggende kernen hebben een lange traditie van koningslindes. Zo staat er in Diepenveen zowel een Juliana- als een Bernhardboom, en in het Rijsterborgherpark een Julianaboom. Op de Zandpoort en op het Bergkerkplein staan Beatrixbomen. In de jaren ‘80 schijnt wethouder Duimel bij elke Koninginnedag een koningslinde geplant te hebben, maar niemand weet nu meer waar die staan. De laatste linde is geplaatst op de Worp, ter herinnering aan de geboorte van Prinses Amalia.

De VVD roept het college op om ter gelegenheid van de inhuldiging van Koning Willem Alexander op 30 april koningslinden te planten, en dan niet alleen in de stad Deventer, maar in alle kernen van de gemeente. Alle gemeenschappen, stads en dorps, zouden immers moeten kunnen delen in dit bijzondere gebruik.