Insprekers geven helder signaal: geen windmolens langs de A1

Afgelopen week konden omwonenden, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan de Deventer politiek duidelijk maken hoe zij denken over de mogelijke plaatsing van twee windmolens langs de A1. In een boordevol gemeentehuis gaven ze tijdens een inspreekavond een helder signaal: die mogen er niet komen.

Raedthuis, de beoogde exploitant van de windmolens, deed een aantal opvallende uitspreken. Op vragen van de VVD-fractie gaf het bedrijf aan bereid te zijn al een contract met de gemeente te sluiten nog voor het beslissende politieke debat in de Raad wordt gevoerd. In die overeenkomst worden dan alle kosten opgenomen die de gemeente op Raedthuis kan verhalen. Opmerkelijk was verder dat Raedthuis aangaf dat al in een vroeg stadium bekend was dat de windmolens niet zoals het College aangaf 135 meter, maar 144 meter hoog worden.

De in groten getale opgekomen inwoners van Epse voelen zich onvoldoende betrokken en achtergesteld ten opzichte van ‘Deventer-omwonenden’ uit het Bramelt. Zij vroegen de politiek om hun belangen ‘als goede buur’ net zo goed te verdedigen als die van mensen uit Deventer. Ze wezen op de effecten van verspreiding van fijnstof, en spraken vrees uit voor hinderlijke slagschaduwen, geluidhinder en veiligheidsaspecten.

Forse schadeclaims
Het Deventer bedrijfsleven leek verdeeld. Daar waar de curatoren van Eurocommerce, waar de gemeente nog een vordering op heeft, en de directeur van Deventrade dreigden met forse schadeclaims, vonden Auping en McDonald’s dat duurzaamheids- en klimaatoverwegingen zwaarder wegen dan mogelijke hinder. Andere insprekers suggereerden dat McDonalds ook voor het plan is, omdat daardoor de kans op realisatie van hoge reclamezuilen groter wordt.

Indrukwekkend was de inspraak van vliegveld Teuge. Het is bang dat de windmolens gevaarlijk zijn voor bestaande laagvliegroutes. Een onderzoek dat de gemeente hiernaar liet uitvoeren deugt volgens Teuge niet, onder meer doordat daarin geen rekening gehouden is met turbulentie-effecten. Net als vele andere insprekers beoordeelde Teuge de communicatie vanuit de gemeente als onder de maat.

Naast veertien tegenstanders kwamen ook negen voorstanders van het plan aan het woord. Zij wezen er vooral op dat Deventer energieneutraal moet worden en dat dit best zichtbaar mag worden. Ook prijzen zij de mogelijkheid dat burgers voor een deel kunnen participeren in de veronderstelde energieopbrengsten.

Al met al voldoende stof om over na te denken. Op 30 februari gaan de fracties met elkaar in debat gaan in de politieke markt; naar verwachting zal dit eind februari leiden tot een raadsbesluit. Eén van de insprekers zei: “beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald” en daar sluit de VVD fractie zich graag bij aan.