VVD legt verantwoording af

Verantwoordelijkheid nemen en afleggen past binnen een transparant democratisch stelsel. Niet alleen als we in 2014 weer gemeenteraadverkiezingen hebben, maar ook tussentijds. Om deze reden heeft de VVD fractie een ‘mid term review’ uitgevoerd.

De VVD Deventer heeft in maart 2010 campagne gevoerd op basis van haar programma. De inwoners van Deventer beloonden de VVD met vijf zetels in de gemeenteraad. Samen met de PvdA, D66 en Deventer Belang hebben we onze verantwoordelijkheid genomen en een coalitie gevormd en het collegeprogramma (pdf) ‘naar een nieuw evenwicht in Deventer’ opgesteld. De tijd schrijdt snel voort en inmiddels zijn we over de helft van de collegeperiode. Een goed moment om te evalueren of de gestelde doelen bereikt zijn of gaan worden.

Het coalitieprogramma spreekt over een evenwicht tussen bezuinigen en investeren en over een krachtig bestuur. We constateren dat de bezuinigingen op schema liggen en dat we met de aanpak van ‘Deventer bezinnigt’ de inwoners daar goed bij hebben betrokken. Tegelijkertijd worden noodzakelijke investeringen in A1 bedrijvenpark, parkeren, de binnenstad en infrastructuur toch gedaan. Tegenvallers bij onder andere het grondbedrijf zorgen ervoor dat we moeten bijsturen en een strakke begrotingsdiscipline moeten handhaven.

Over vele grotere en kleinere punten zijn we tevreden: in verschillende beleidsvisies zijn keuzevrijheid en eigen verantwoordelijkheid belangrijke uitgangspunten geworden, subsidieverstrekking wordt steeds vaker gekoppeld aan prestatieafspraken, de communicatie over het bestemmingsplan buitengebied heeft gezorgd voor een soepel proces, supermarkten zijn op zondag open, de impuls van het stadhuiskwartier wordt gerealiseerd, het nieuwe evenementenbeleid biedt meer vrijheid en minder rompslomp, het leefklimaat op scholen is verbeterd, de welstandsnota is vereenvoudigd en het actieplan rondom aanpak schoolverlaters werkt goed.

Op een aantal punten zijn we nog niet tevreden: communicatie met inwoners en bedrijven kan beter, gebiedsgericht werken levert niet het beoogde rendement, het fonds cultuur en economie wordt gevuld maar niet benut, kosten voor het aanvragen van vergunningen zijn nog te hoog, uitwerking van de duurzaamheidsambities kan beter, cameratoezicht is in het uitgaanscentrum nog ver weg, knelpunten in verkeersveiligheid moeten nog worden opgelost, re-integratieprojecten en resocialisatieprojecten staan onder druk en er kan meer bezuinigd worden op de ambtelijke organisatie. Waakzaamheid is verder geboden bij de verbreding van de A1 en het voorkomen van een spoorboog bij Bathmen. Samengevat zijn er vele goede zaken in gang gezet of inmiddels gerealiseerd maar er blijft nog voldoende over om ambitieus mee aan de slag te gaan. De VVD-fractie heeft haar speerpunten hierin benoemd, de resterende raadsperiode zullen we alles op alles zetten om nog meer concrete resultaten te bereiken.