Dankzij de VVD gratis internet in de binnenstad

De vier moties die de VVD indiende tijdens de begrotingsbehandeling werden allemaal aangenomen. Daardoor krijgt Deventer gratis internet in de binnenstad. Een andere motie, die door vrijwel alle partijen werd gesteund, roept het college op om nog dit jaar volledige openheid van zaken te geven over de kosten van de geplande windmolens.

In februari werd het initiatief genomen voor een wifi-netwerk in de binnenstad van Deventer. De daarvoor benodigde landelijke subsidie is inmiddels toegezegd, maar moet wel dit jaar worden besteed. De gemeenteraad wil dat er vaart wordt gemaakt, zodat de hele binnenstad een driedimensionale leer- en werkomgeving wordt en ook het nieuwe winkelen een impuls krijgt. Deventer kan daarmee de jeugd aan zich binden, en verhoogt zijn aantrekkelijkheid en concurrentiekracht.

Vrijwel de hele raad steunde een motie, onder meer door de VVD ingediend, waarin het college de opdracht krijgt om uiterlijk in december van dit jaar een volledig overzicht te geven van hoeveel geld het plaatsen van windmolens aan de A1 kost en wat de eventuele opbrengsten zijn.

Doordat het Rijk meer taken aan gemeenten overdraagt en tegelijkertijd minder geld aan ze overmaakt is Deventer gedwongen een aantal taken af te stoten. De interne bedrijfsvoering van de gemeentelijke organisatie moet daarbij nog slimmer en efficiĆ«nter worden ingericht. In een motie roept de raad het college op inzichtelijk te maken hoe een evenwichtige balans kan worden gevonden tussen bezuinigingen op externe taken en interne bedrijfsvoering, die niet zal worden ontzien

Een vierde motie gaat over het fonds cultuur in economie, dat dit jaar werd ingesteld, maar tot op heden geen cent heeft uitgekeerd en nog niet eens over een uitvoeringsplan beschikt, hoewel dat laatste wel was toegezegd. Die traagheid gaat ten koste van de promotie van Deventer en remt de versterking van het economische en culturele klimaat in de stad. De raad wil nu dat een uitvoeringsprogramma voor volgend jaar wordt opgesteld, en dat de niet bestede middelen beschikbaar blijven voor het doel waarvoor zij zijn bestemd. Ook zullen direct betrokkenen uit onder meer het bedrijfsleven straks bepalen waar het geld naartoe gaat.