Gevolgen spoorboog onacceptabel groot

De VVD was goed vertegenwoordigd op de politieke avond afgelopen week in Boode, georganiseerd door Belangen Vereniging Bathmen in de aanloop naar de Kamerverkiezingen. Over het belangrijkste onderwerp dat aan de orde kwam zijn de liberalen duidelijk: de spoorboog bij Bathmen moet er niet komen.

Tijdens de avond kwamen tal van onderwerpen aan de orde, waaronder ouderenzorg, aanrijtijden van ambulances en het subsidiebeleid voor agrariërs. De verschillen tussen partijen werden vooral op het terrein van veiligheid op het platteland goed zichtbaar. VVD-wethouder Marco Swart kreeg veel bijval van het publiek toen hij aangaf dat als het Rijk taken afstoot naar de gemeenten, er ook budget bij hoort.

Veel van de besproken onderwerpen hebben te maken met de leefbaarheid van Bathmen. Het symbool daarvan is de mogelijke aanleg van een spoorboog bij Bathmen. Voor veel van de aanwezigen was dit het belangrijkste thema van de avond. VVD-kamerlid Johan Houwers was op dit punt helder: ‘De prognoses voor de toename van goederenvervoer lijken niet te kloppen en er is een verkeerde inschatting gemaakt van de kosten van binnenvaart’. Hij noemde de gevolgen voor het woon- en leefklimaat in de huidige plannen ‘onacceptabel groot. We moeten het huidige plafond van hinder vastleggen en niet laten toenemen’.

Marco Swart riep de vertegenwoordigers op direct na de verkiezingen en vooruitlopend op de formatie een hoorzitting over dit onderwerp te organiseren om het ‘ijzer te smeden als het heet is’.

De VVD blijft dit proces goed volgen en zal opkomen voor de belangen van Oost-Nederland en Bathmen.