Veel bereikt in debat over Voorjaarsnota

Afgelopen week sprak de gemeenteraad over de voorjaarsnota. De VVD heeft met een aantal moties, deels ingediend samen met andere partijen, belangrijke resultaten binnengehaald.

Een gezonde financiële situatie blijft voor de VVD prioriteit. Enige zorgen zijn er over de gevolgen van bezuinigingen die Den Haag in petto heeft. Door de val van het kabinet is niet bekend hoe die uit zullen pakken. Toch wil de VVD rekening houden met de consequenties die ze voor Deventer kunnen hebben. Nog voordat de gemeenteraad in oktober over een nieuwe gemeentebegroting spreekt zal daarover meer duidelijkheid moeten komen.

De VVD vindt dat de afvalstoffenheffing, de rioolheffing en andere bestemmingsheffingen gebruikt moeten worden voor het doel waarvoor ze zijn geheven. Als blijkt dat de opbrengst hoger is dan wat de daaraan gekoppelde zorgtaken kosten, moet dat geld in principe terug naar de belastingbetaler. Om het weerstandsvermogen van de gemeente op peil te houden, mag van de VVD nu wel eenmalig € 1,4 miljoen uit de bestemmingsreserves naar de algemene middelen, op voorwaarde dat het geld zo snel mogelijk weer wordt teruggestort.

Binnenstad

De ambtelijke organisatie zal door de bouw van het nieuwe stadskantoor efficiënter kunnen samenwerken. Dat gaat straks ook gelden voor de medewerkers van de Deventer musea. Een voorstel van de VVD om te onderzoeken of de drie historische panden waarin zij nu zijn gevestigd terug te geven aan de stad kreeg in de gemeenteraad een meerderheid. Het materiaal dat er ligt opgeslagen zou dan naar een depot buiten de binnenstad kunnen.

Parkeren

De situatie rond de Noordenbergpoortgarage is al enige tijd een doorn in het oog van de VVD. De garage blijft langer dicht dan was voorzien. De tijd die nodig is om de Noordenbergpoortgarage te repareren biedt wat de VVD betreft een mooie gelegenheid om ook te onderzoeken hoe met geringe investeringen de parkeercapaciteit daar kan worden uitgebreid en de toegankelijkheid vergroot. Dit zal worden meegenomen in de ontwikkeling van een nieuw parkeerbeleid later dit jaar.

Cultuur

Sinds 1 januari van dit jaar kent Deventer een fonds cultuur en economie. Er is echter nog geen uitvoeringsplan en ook heeft het fonds nog geen geld uitgekeerd. Dit terwijl het nadrukkelijk is bedoeld om het economische en culturele klimaat van de stad te versterken. Juist omdat ons land in een hardnekkige recessie zit, die ook de stad niet onberoerd laat, zou dat als het aan de VVD ligt wel moeten gebeuren. Het fonds kan dit jaar worden gebruikt bij het financieren van stadsmarketing en de oprichting van een gemeentelijk uitbureau. Voor de periode 2013-2016 zal er een concreet uitvoeringsprogramma moeten komen, anders kan het beter worden opgeheven.

Scharlaken Koord

De inzet van het Scharlaken Koord bij de hulpverlening aan prostituees in Deventer is op een mislukking uitgelopen. Te weinig vrouwen werden daadwerkelijk geholpen, en doordat Randstad Solutions niet meer meedoet is aan een essentiële voorwaarde niet langer voldaan.

De gemeenteraad draagt het college nu op om de samenwerking met het Scharlaken Koord te stoppen, en met een nieuw uitstapbeleid te komen.