VVD kiest voor gezondheid

De VVD is blij dat het bestrijdingsmiddel Roundup volgend jaar in de ban wordt gedaan. Duurdere alternatieven zullen dan wel uit het bestaande budget moeten worden betaald, en niet uit de reserves.

Afgelopen week is in de politieke markt gesproken over onkruidbestrijding in de openbare ruimte. De gemeente Deventer heeft op dit gebied een goede reputatie, en werd op dit punt geprezen tijdens de verkiezing tot Groenste stad van Europa.

Deventer gebruikt zo min mogelijk onkruidbestrijdingsmiddelen, en alleen op verharde oppervlakken als straten en stoepen. Een van die middelen is Roundup, wat gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Vorig jaar heeft de Tweede Kamer dan ook een motie aangenomen, die het gebruik dit middel met ingang van 1 januari 2016 verbiedt.

Deventer stopt al in 2013 met het gebruik van Roundup. ‘De VVD is het daar helemaal mee eens’, zegt fractielid Lars Wuijster, ‘maar we willen dat wel op verantwoorde wijze doen. Het geld voor alternatieven mag niet uit de reserve komen, maar moet uit het bestaande budget worden gehaald.’