Subsidies openbaar

Met het online gaan van het subsidieregister van de gemeente Deventer is inzichtelijk geworden wie waar subsidie voor krijgt en hoeveel.

In november vorig jaar werd er door de gemeenteraad gesproken over een nieuwe subsidieverordening. Tijdens dit debat hebben de VVD en D66 gepleit voor een openbaar en toegankelijk subsidieregister, zodat de bewoners van Deventer zelf kunnen zien hoe en waaraan hun belastinggeld aan besteed wordt. Het college deelde deze mening en zegde toe om het register zo snel mogelijk op internet te plaatsen. Vorige week is het register online gegaan. Het heeft vooralsnog betrekking op het jaar 2012.

De VVD is blij met deze openheid, omdat het vergelijken mogelijk maakt. Ook de provincie Overijssel heeft een subsidieregister, vergelijkbaar met dat van Deventer. De combinatie van deze registers maakt het mogelijk om stapeling van subsidies te bekijken. Voor de VVD is eigen verantwoordelijkheid het uitgangspunt. Subsidies moeten bijdragen aan het bereiken van maatschappelijke doelen. Er moet voor gewaakt worden dat incidentele subsidies een structureel karakter krijgen. Hiernaast moeten organisaties ernaar streven om op financieel gebied (gedeeltelijk) onafhankelijk te worden door het genereren van eigen inkomsten.

De VVD-fractie zal op dit punt actief blijven en stelt uw reactie zeer op prijs.