VVD pleit voor ruimte op de es

Het college van burgemeester en wethouders is na vragen van onder meer de VVD afgestapt van het voornemen om de groei van agrarische bedrijven op of aan de rand van essen geheel te stoppen.

Daarmee krijgen zij de broodnodige ruimte voor uitbreiding, en kunnen ze als moderne ondernemers een bijdrage blijven leveren aan economie, natuur en cultuur.
Essen (of enken) zijn verhogingen in het landschap, die in de loop van honderden jaren zijn ontstaan door agrarisch gebruik. De Letteler- en Bathmense enk zijn mooie voorbeelden binnen de gemeente Deventer. In het huidige bestemmingsplan en in provinciaal beleid is vastgelegd dat dit cultuurlandschap beschermd moet worden. Dit zou betekenen dat 55 bedrijven niet meer of slechts beperkt mogen uitbreiden.

De VVD is trots op de landbouwsector. De sector is één van de economische pijlers van het platteland, die niet alleen voedsel produceert, maar bovendien landschap en natuur onderhoudt. Toekomstgerichte ondernemers, ook in de landbouw, dienen als het aan de VVD ligt op een vrije markt hun inkomen te kunnen verdienen, zo weinig mogelijk gehinderd door regels.

De schaalvergroting in de landbouw zal doorzetten. Alleen al om te voldoen aan de regels voor dierenwelzijn zullen bedrijven moeten uitbreiden. Het is de verwachting dat de komende jaren veel landbouwbedrijven zullen stoppen, ook op of aan de essen. De bedrijven die wel willen groeien moeten daarvoor
de ruimte krijgen, waarbij hun uitbreiding dan altijd wel netjes landschappelijk zal moeten worden ingepast.

Inmiddels heeft het college een voorstel aan de raad gedaan om uitbreidingen onder voorwaarden toch toe te staan. De kern is dat bedrijven mogen uitbreiden als de plannen ruimtelijk inpasbaar zijn en bijdragen aan de bescherming van de es. Hierbij kan gedacht worden aan versterken van de
esranden door middel van beplanting. Deze handreiking van het college zal vermoedelijk medio mei bekrachtigd worden door de  gemeenteraad.