Steun voor bezwaren bewoners Bathmen tegen toename goederenvervoer spoor

ProRail organiseerde dinsdagavond in Boode in Bathmen een inloopavond.

Het was de bedoeling dat aan de hand van informatieborden bewoners van Bathmen voorgelicht werden over de plannen van het ministerie voor het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Twee voorliggende varianten betreffen de aanleg van een lange spoorboog ten westen en oosten van Bathmen. Mede door een oproep van de Belangenvereniging Bathmen was de opkomst zo massaal, dat Prorail niet in staat bleek om alle vragen te beantwoorden. Veel mensen verlieten na korte tijd teleurgesteld de zaal.

Bezorgde bewoners vrezen overlast ten gevolge van trillingen en geluid, en willen niet dat het mooie buitengebied ‘verpest’ wordt door een spoorlijn.

De VVD-fractie maakt zich al langer zorgen over deze ontwikkeling. Fractieleden waren dan ook volop aanwezig om te luisteren en in gesprek te gaan met de aanwezigen. Volgens fractievoorzitter Tjapko Poppens gaat het niet alleen om Bathmen: ‘Uitbreiding van het goederenvervoer treft heel Oost-Nederland. Het is zaak dat alle gemeenten in Overijssel en Gelderland samen optrekken.’ Fractiegenoot Lars Wuijster vult aan: ‘We moeten inzetten op vervoer over water en volledige benutting van de Betuwelijn, en ons niet beperken tot de vier beschreven varianten.’

Niet alleen de gemeentelijke politiek was aanwezig. Ook VVD-Gedeputeerde Ineke Bakker kwam persoonlijk polshoogte nemen. Vorig jaar was zij al betrokken bij de protesten in Colmschate tegen de komst van een korte spoorboog, die inmiddels van de baan is.

Betrokkenen kunnen tot 15 maart bezwaar maken tegen de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Deze ‘voorstudie’ voor de Milieu Effectrapportage (MER) kunt u vinden via deze site. De hierin beschreven uitgangspunten bepalen in belangrijke mate het aantal varianten dat in de MER afgewogen gaat worden. De VVD blijft dit proces goed volgen en zal opkomen voor de belangen van Oost-Nederland en Bathmen