Veiligheid door toezicht en handhaving

Veiligheid is voor Deventer altijd al een speerpunt geweest. We zorgen dat Deventer veiliger wordt door meer blauw op straat. Niet alleen politie, toezichthouders en bijzondere opsporingsambtenaren. Met elkaar pakken zij overlast en criminaliteit aan, zodat u veilig over straat kunt.

Extra handhaving en toezicht is nodig op plekken waar veel overlast is of veel mensen zich onveilig voelen. Denk hierbij aan de stationsomgeving, het Vogeleiland, de Beestenmarkt, het Boreelplein en de grotere winkelcentra. Cameratoezicht in risicogebieden, zoals de binnenstad, het station en winkelcentra, is noodzakelijk om de veiligheid te vergroten. Van cameratoezicht gaat een preventieve werking uit en het helpt daders op te sporen. Personen of groepen die stelselmatig overlast veroorzaken krijgen een gebiedsverbod.

De gemeente maakt gebruik van de instrumenten uit de Wet Bibob in gemeentelijke transacties en vergunningverlening, maar slaat daarin niet door. Overlast en leed veroorzaakt door illegale prostitutie wordt tegengegaan door het (her)openen van plekken voor legale prostitutie, bijvoorbeeld aan de Bokkingshang. Waar dat nodig is pakken we wel door, zoals bij de aanpak van motorbendes. Eigenaren van honden betrokken bij een bijtincident krijgen minstens een plicht tot muilkorven en kort aanlijnen opgelegd.